sobota 26. února 2011

VŠECHNO JE V HLAVIČCE - Vojtova metoda

Vaše miminko se opoždˇuje v pohybovém vývoji ? Čím dříve s ním začnete cvičit Vojtovu metodu , tím větší je pravděpodobnost , že se to zlepší .

Snažím se pochopit princip Vojtovy metody , zatímco fyzioterapeutka Pavla Joudová cvičí se 14 měsíční Klárkou . Holčička má lehkou centrální koordinační poruchu . Neotáčela hlavičku na jednu stranu a stále zvedá ramínka . Já tyto odchylky nevidím , ale Pavla je pozná okamžitě . Klárka leží na zádech s hlavičkou otočenou k jedné straně a paní Pavla jí stimuluje bod mezi pátým a šestým žebrem na pravé straně . Klárce se postupně napřimuje páteř a ramena , která měla lehce vystrčená vzhůru , se rozloží na podložku .
,, Tato stimulace dokáže na krátký čas změnit Klárčino nesprávné držení těla a je potřeba opakování , ,, vysvětluje Pavla . Pak si holčičku položí na bok a stimuluje jí bod na pánvi a v oblasti lopatky . Aktivuje tím svalstvo ramen , lopatky , pánve a dolních končetin . Dítě zapláče . Několik vteřin se nic neděje a pak najednou napne bříško a zvedne hlavičku . Hurá ! To je přesně pohyb , který fyzioterapeutka chtěla docílit .

ŘEKNĚTE MOZKU , CO MÁ UDĚLAT
Vojtův princip je komplikovaná metoda pro cvičení novorozenců , kojenců , starších dětí i dospělých . U dětí se používá v případech , kdy je nějakým způsobem pozastaven či zpomalen jejich vývoj . Je založena na tom , že fyzioterapeut ( nebo později rodič ) tlakem dráždí určitý bod na těle dítěte v určité poloze . Tím vyšle sygnál do mozku a ten zpětně ,, poručí ,, tělu . Dítě pak zareaguje nepatrným pohybem , a tak se aktivují celé svalové skupiny . Vojtovu metodu by vás měl naučit kvalifikovaný fyzioterapeut , který ji dobře ovládá . Pak je potřeba s potomkem cvičit čtyřikrát denně . Novorozencům a kojencům stačí pouze 5 minut ( třeba při přebalování ) a ne bezprostředně po jídle ( ani po koupání ) . Doba cvičení se postupně může prodloužit . Starší děti cvičí dvakrát denně půl hodiny .

STLAČIT SPRÁVNOU KLÁVESU
Jak je možné , že v určité poloze tlakem na stanovené body na těle se dítě naučí zvedat hlavu , nehrbit se nebo třeba chodit ? A čím to je , že si správný pohyb miminko zapamatuje ? ,, Všechny děti , i když mají mozkovou obrnu nebo ortopedické či neurologické onemocnění , které jim brání v normálním pohybu , mají v mozku uloženou informaci o tom , jak se správně pohybovat ( tzv. pohybový vzor ). Je to dané geneticky . Lidský mozek se zkrátka tímto způsobem vyvinul během milionů let , ,, vysvětluje fyzioterapeutka .
Je  neuvěřitelné , že drážděním určitého bodu v určité poloze se pohybový vzor jakoby vyvolá z paměti a dítě ho provede . Je to asi něco podobného , jako když z počítače získáte informaci , kterou potřebujete . Jen musíte zmáčknout tu správnou klávesu .

PROČ U TOHO PLÁČE ?
Cvičení je tvrdá práce . Je namáhavé fyzicky i psychicky . Proto se občas stává , že nějaká maminka naštvaně odejde z ordinace s tím , že Vojtova metoda je těžká a ona má dost starostí i bez ní .
Mnoho žen totiž odradí , když dítě při cvičení pláče . Není to však proto , že by ho něco bolelo . Jen mu je nepříjemné omezování pohybu při výchozí poloze cviku . Náladu miminka můžete ovlivnit tím , že budete při cvičení klidní . Zkuste na něj mluvit uklidnˇujícím a laskavým hlasem . Když přesto naříká , poslouchejte, jaký druh pláče to je . Zoufalý nářek , namáhavé hekání či fnˇukání ? Pokud neštˇastně vzlyká , je potřeba rehabilitaci ukončit .

PŘIJDˇTE VČAS
Metoda , kterou vynalezl dětský neurolog profesor Václav Vojta , se dnes používá hlavně k léčbě dětské mozkové obrny a dalších ortopedických a neurologických vad . Největší výsledky má u malých pacientů do  4 - 5 měsíců . To však neznamená , že nelze cvičit se starším dítětem . Jen efekt bude pravděpodobně menší . Pokud pediatr doporučí vašemu miminku cvičit ,, vojtu ,, , nejprve ho vyšetří neurolog a rehabilitační lékař . Fyzioterapeut provede další vyšetření . Může zjistit , že některé pohyby dělá jinak než zcela zdravé děti . Špatně se vzpřimuje nebo se vůbec nevzpřimuje , když ho položíte na bříško , nerozevírá pěstičky , později neleze , jen se plazí , atd . Děti s podobnými projevy mají centrální koordinační poruchu . Poznáte to podle toho , že se začnou opoždˇovat v pohybovém vývoji .

VOJTA NENÍ ZÁZRAK
Vojtova metoda pomůže , ale nelze od ní očekávat zázraky . Jsou i děti , na které ,, vojtovka ,, prostě nefunguje . Fyzioterapeutka Pavla používá často slovo  ,, pravděpodobně ,, . Tvrdí totiž , že pozitivní výsledek metody může být jen ,, pravděpodobný ,, , ne však zcela jistý .
Hodně záleží na kvalitě a pravidelnosti cvičení a také konečná diagnoza se dělá až kolem prvního roku života . Dítě s dětskou mozkovou obrnou se z ní nevyléčí , i kdybyste s ním dělali Vojtovu metodu desetkrát denně . Ale pokud s ním budete dobře cvičit , pravděpodobně začne chodit , i když třeba těžce .Pokud cvičení zanedbáte , je velká pravděpodobnost , že chodit nebude vůbec . Existuje mnoho případů , kdy se těžce poškozené dítě dokázalo poměrně dobře zařadit do života díky kvalitní rehabilitační péči . Možná máte pochybnosti o tom , zda se vaše dětˇátko správně vyvíjí . Nebojte se poradit s odborníky . A pokud vám doporučí Vojtovu metodu , nenechte se odradit kamarádkami , které ji mohou považovat za  ,, zbytečné trápení ,, . Věřte , že metoda , která dnes pomáhá dětem v celé Evropě , v Jižní Americe i v Asii , může pomoci i vašemu dítěti .

******************************************************************
KDE HLEDAT POMOC ???
Např . na těchto pracovištích ( a ve všech velkých nemocnicích ) hradí cvičení Vojtovou metodou zdravotní pojištˇovna .
Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství UK LF a FV Motol ,
V úvalu 84 , Praha 5
telefon : 224 431 111  , http://www.fnmotol.cz/

Mgr. Pavla Joudová , Léčebná rehabilitace dětí a dospělých ,
Sokolská 35 , Praha 2
telefon : 777 111 848  , http://www.fyzioterapie-cz.com/

Dětské centrum Čtyřlístek , Opava , zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Nákladní  , Opava
telefon : 553 621 548  , http://www.dcctyrlistek.cz/

Fakultní nemocnice Brno , oddělení dětské rehabilitace
Jihlavská 20 , Brno
telefon : 532 231 111  , http://www.fnbrno.cz/


z mích vlastních zkušeností - Vojtovku jsme cvičili do Míšových zhruba 2 let , a vážně nám toto pro někoho až moc drastické cvičení pomohlo !
Míša chodí , běhá , skáče ...- jako zdravé dítě !

Žádné komentáře:

Okomentovat