sobota 19. února 2011

SHELDON COOPER ZE SERIÁLU TEORIE VELKÉHO TŘESKU

SHELDON COOPER : OSVĚTA V ATRAKTIVNÍM BALENÍ

Sheldon má vyznačenou svoji část pohovky , na kterou si nikdo jiný nesmí sednout , a vymezený čas , kdy chodí na záchod . Tato  ,, podivná ,, postava z amerického seriálu The Big Bang Theory pomáhá divákům porozumět všem , kteří trpí autistickými problémy .

The Big bang Theory čili Teorie velkého třesku - příběh čtyř fyziků a jedné servírky zaujal miliony diváků po celém světě ( u nás na Prima Cool ) . Jeho podstatou je neobvyklý humor založený na tom , že čtveřice vědců má vysokou teoretickou inteligenci , na rozdíl od té sociální . Je pro ně snažší získat Nobelovu cenu než domluvit si rande se servírkou odvedle . Servírka to má obráceně - teoretické nadání minimální , zato si umí poradit s běžnými věcmi , jako je výběr oblečení nebo pořádání narozeninové párty .
Aby toho nebylo málo , jeden z těch čtyř je ,, ještě divnější ,, než ostatní - ve svém chování má výrazné příznaky některé z poruch autistického spektra .Není až tak podstatné , jestli jde o vysoce funkční autismus nebo Aspergerův syndrom , zásadní je , že postava , geniálně zahraná Jimem Parsonsem , pomáhá divákům porozumět všem , kteří těmito problémy skutečně trpí .
Sheldon má vyznačenou  svoji část pohovky , na kterou si nikdo jiný nesmí sednout , a vymezený čas , kdy chodí na záchod . Už léta hraje stejný den v týdnu stejnou počítačovou hru a jídá stejné jídlo ve stejných restauracích . Přesto jej dokázali autoři seriálu stvořit takového , aby diváci měli tuto postavu rádi a aby díky němu nacházeli víc pochopení pro zvláštnosti jemu podobných .

HNED ODPOVĚZTE
,, Knock , knock . knock , Penny ! ,,
,,Knock , knock , knock , Leonard ! ,,
Situace , kdy Sheldon vytrvale klepe na dveře a domáhá se okamžité odpovědi na naprosto banální otázku , i když ví ,že ti dva za dveřmi právě souloží , se stala jednou z nejtypičtějších hlášek seriálu .
Autisté a lidé s Aspergerovým syndromem často postrádají to , čemu říkáme takt . Nechápou náznaky a povšechné informace o tom , že něco není v dané situaci společensky vhodné . Většinou se velmi snaží , aby tomu porozuměli , avšak s pramalým efektem . Jediné , co pomáhá , je konkrétní a přesné vysvětlení a vymezení toho , co se od nich očekává . Obvykle se neurazí , naopak jsou vděčni , že jste jim pomohli vyznat se v pro ně spletité sociální situaci .

,, Sheldone , nevidím tvůj dárek . ,,
,, Protože jsem mu žádný nepřinesl . ,,
,, A proč ne ? ,,
,, Protože celá instituce dávání dárků nedává smysl ... ,,
,, Ale ty jsi jeho kamarád a kamarádi si dávají dárky .,,
,, Přijímám premisu , ale závěr odmítám . ,,
Raj tiše : ,, Řekni mu , že jde o společenskou konvenci . ,,
,, Aha . Tak to je ovšem jiná . Jdeme nakupovat . ,,
Sheldon v některých situacích působí , jako by neměl nikoho rád , kromě sebe . Přesto takový není .

,, Vezmi si nějaké , ,, říká Sheldon v jednom díle Penny a natahuje ruku s hrstí bankovek .
,, Neblbni . ,,
,, Já nikdy neblbnu . Nepotřebuješ snad peníze ? Tohle jsou peníze , které nepoužívám , ,, říká prostě a tak to i myslí .
Tato bezelstnost v sociálních vztazích lidi s PAS často ohrožuje . V knize  Nikdo nikde  například její autorka - autistka popisuje , jak objevila na ulici bezdomovce a zcela samozřejmě jej pozvala na nocleh , aniž by ji napadlo , jaké problémy si tím může způsobit .


DOSLOVA A PODLE PRAVIDEL
Lidem s PAS někdy funguje mozek tak trochu jako počítač . Určitá informace v něm budˇ je , nebo není . To , že se někdy něco řekne a vlastně se to tak nemyslí , je pro ně značný problém . Veškerá sdělení mají tendenci brát doslova .

,, To s sebou musíš vážně nosit průkazku čestného člena Ligy spravedlivých ? ,,
,, Tu s sebou nosím už od svých pěti let . ,,
,, Ale proč  ?!? ,,
,, Protože v návodu stojí : Noste stále u sebe . ,,

Sheldon je nakonec nucen zrušit své členství v dětském klubu , aby mohl kartu dát pryč z peněženky.
,, Byl to sarkasmus ? ,, ptá se Sheldon v úvodu jednoho dílu . Nejistota , ,, jak bylo řečené míněno ,, , je pro vysoce funkční autisty i ,, aspíky ,, velmi typická . Na rozdíl od nás totiž nevnímají přízvuk řeči , slyší jen slova  . Zkuste si představit , že byste se místo mluveného slova vyjadřovali písemně . Často si říkáme ,, Tohle se nedá vyřídit mailem , o tom si musíme promluvit . ,, Vnímáme mimiku , tón hlasu , reakci toho druhého . Lidé s PAS  však nemají tyto informace k dispozici.


AUTISMUS A ASPERGERŮV SYNDROM
AUTISMUS
Autismus je porucha vztahu k realitě , kterou podrobně popsal L.Kanner ( 1943 ); je typická stažením se do světa fantazie , sociální izolací; egocentrické , nerealistické myšlení , snění převládá nad vědomým vztahem k vnějšímu světu ; člověk s autismem zřídka vyhledává oční kontakt s druhými , používá stereotypní gesta , tíhne k nepružným a nefunkčním rituálům a postupům ; i malé změny v zaběhaných zvyklostech jej vyvedou z míry ; může se objevit destruktivní chování včetně sebezranˇování ; nedostatky v komunikaci upoutají např nesprávným používáním zájmen , opakováním frází ; příčinou autismu je porucha centrální nervové soustavy , pravděpodobně neschopnost používat zrcadlové neurony , které pomáhají chápat projevy a pocity druhých lidí .

ASPERGERŮV SYNDROM
 Jde o vývojovou poruchu charakterizovanou vážnou a trvalou poruchou sociálních dovedností a vztahů , stereotypním chováním i omezenými zájmy bez výraznějšího jazykového poškození ; postižený se může zařadit do běžného života , ovšem s oslabenými možnostmi sociálního a pracovního zařazení , pro oslabenou schopnost přepojovat se z jedné činnosti do druhé , měnit prostředí ; dává přednost stejnosti a předpověditelnosti situací , až nutkavému užívání ustálených postupů a objektů zájmu ; syndrom je někdy považován za lehčí formu autismu ; stále znovu se objevují důkazy , že lidé s Aspergerovým syndromem mají IQ v rozmezí normálu až nadnormálu a mnozí vykazují nadprůměrné nadání a schopnosti .

2 komentáře:

  1. Tak tento seriál neznám. Ale nedostatek taktu mi připomněl mého tchána, který několikrát vešel do naší ložnice, dokud jsme u nich bydleli...právě v "nejlepším".
    S jedním nesouhlasím....můj manžel se urazí, když ho chci opravit nebo když s ním nesouhlasím. :-) A vlastně i dcerka (s ADHD a auti rysy)...

    OdpovědětVymazat
  2. Vážně pěkný článek... nikdy mě nenapadlo podívat se na to takhle, protože o autismu toho moc nevím, každopádně Sheldona jsem si oblíbila právě proto, že je tak upřímný a s každým to myslí dobře.

    OdpovědětVymazat