čtvrtek 10. února 2011

4 GENIÁLNÍ AUTISTI - KRESLÍ MĚSTA PO PAMĚTI

VIDEO: Autistický umělec nakreslil celý New York zpaměti - iDNES.cz

KRESLÍ MĚSTA PO PAMĚTI : Stephen Wiltshire
Zvláštní dovednost : po jediném pohledu nakreslí do detailu věrný obraz .
Stephen Wiltshire je někdy přezdíván jako lidský fotˇák . Zpaměti nakreslí panoramata měst , ale i úžasné momentky  ( nahoře ) .

Když to dají dohromady elektrotechnik z Barbadosu a švadlenka z ostrova Svatá Lucie v Karibiku , výsledkem je génius . Tak to alesponˇ bylo v případě Colvina a Genevy Wiltshirových . Jejich syn Stephen za své malířské umění dokonce obdržel i Řád britského impéria .

NEVĚŘILI , ŽE KRESLÍ ON
Když jsou Stephenovi tři roky , je u něj diagnostikován autismus . Krátce poté se jeho otec zabije při motocyklové havárii . Stephen začne navštěvovat zařízení pro děti se speciálními potřebami , kde si poprvé všimnou jeho talentu. ,, Stephen byl velmi uzavřený a tichý . S nikým nekomunikoval , ,, vzpomíná na Stephena v roce 1993 ředitelka školy . ,,Nenavazoval žádný oční kontakt a jen se bezcílně potuloval po místnosti . ,,  A stejně jako každé malé dítě rád kreslí . Jeho prvním slovem je papír . Mluvit se naučí až v devíti letech . Brzy se začne zúčastnˇovat malířských soutěží . A právě tehdy nastává problém - porotci odmítají uvěřit , že tak dokonalé obrazy nakreslilo malé dítě . Uvěří až ve chvíli , kdy před nimi jeden z obrazů nakreslí .

MÍSTO TUŽKY HOUSKY
Poté , co odejde ze školy , pracuje pět let na částečný úvazek v pekárně ! Patrně největší malířský talent , který kdy Anglie měla , až do roku 1995 zadělává těsto a plete housky ! Až když britští novináři celou věc patřičně rozmáznou , začne Stephen studovat malířské školy . Do té doby je Stephen znám pouze na Britském souostroví . Svět se o něm dozví až v roce 2001 . V  tomto roce totiž v rámci dokumentu britské stanice BBC Stephen v helikoptéře poletuje nad Londýnem . Po přistání pak během tří hodin nakreslí dokonalý a detailní obraz , který zahrnuje území o rozloze asi 10,5 kilometru čtverečního Londýna ! Dokonale zachytí i 12 historických pamětihodností a na 200 dalších budov .

TOKIO , ŘÍM ,HONGKONG
V květnu 2005 zavítá do Tokia . Opět chvilku poletuje nad městem , aby si pak nasadil sluchátka , poslouchal techno a kreslil , kreslil a kreslil . Výsledkem je úchvatné , do detailu zpracované centrum města . O dva měsíce později po 45 minutovém letu nad Římem Stephen přenese na papír panorama Říma včetně Vatikánu a baziliky sv. Petra . V prosinci se vydá do Asie podruhé . Let nad Hongkongem trvá pouze 20 minut ! Poté Stephena posadí před 10 metrů dlouhé panoramatické plátno , dají mu tužku a Stephen dělá to , co umí nejlépe - kreslí .
Nepotřebuje žádné kontury , hned naostro vykreslí jednu budovu za druhou , pěkně se všemi detaily . Výsledný obraz je fantastický . Stephen na plátně dokonce zachytí i chodce a auta tak , jak je v daný moment viděl a uložil do svého mozku . Stephen sice má problém přejít sám ulici , ale dokázal ,, přinutit ,,  30 000 lidí , aby navštívili výstavu s jeho obrazy .

Žádné komentáře:

Okomentovat