čtvrtek 10. února 2011

4 GENIÁLNÍ AUTISTI - MYSLÍ JAKO ZVÍŘATA

MYSLÍ JAKO ZVÍŘATA :  Temple Grandinová
Zvláštní dovednost : prý přemýšlí jako zvířata
Temple Grandinová je autistka , která i přes tuto nepříjemnost dokázala dokončit vysokou školu , a díky své píli byste při rozhovoru s ní ani nepoznali , že trpí autismem . Sama o sobě říká , že  ,, dovede posoudit prostředí , jako kdyby byla sama krávou  ,, .

DOKÁZALA NEMOŽNÉ
Když jsou Temple tři roky , vezmou ji rodiče k neurologovi . Ten u ní diagnostikuje autismus . Už se zdálo , že malá Temple stráví zbytek života v ústavu , ale její matka je razantně proti . Pro svou dcerku zajistí speciální školu a dojedná zvláštní kurzy řeči . Svůj mateřský jazyk se musí učit stejně , jako se my učíme cizí jazyky .A neuvěřitelné se stane skutkem . Podaří se prolomit bariery nemoci a Temple pomalinku začíná komunikovat .

ŘÍKALI JÍ ,,MAGNETOFON ,,
Mluvit se naučí v pěti letech . Děti ve škole se jí posmívají a říkají jí ,,magnetofon ,, - to proto , že Temple jen opakuje věty , které zaslechla . Dnes byste o ní ale neřekli , že je autistkou . Je úspěšnou bioložkou a inženýrkou . Ve veterinárních i odborných časopisech masného průmyslu publikovala řadu článků o chování ke zvířatům a o tom , jak se zvířaty zacházet . Temple Grandinová si v 15 letech uvědomí , že zvířatům rozumí lépe než lidem . Zvířata nemají společenské konvence , neznají přetvářku , nedokáží zradit . Temple se mezi zvířaty cítí uvolněně a zvířata ji přijímají .
,,Víte , dobytek ruší stejné druhy zvuků jako autisty  ,, vysvětluje Grandinová , proč je tak žádaná zpracovateli v masném průmyslu . A dodává : ,,Náhlý a hlasitý povyk , vysoké tóny , syčení vzduchu . Tohle všechno vyděsí dobytek i autisty .,,  Temple si uvědomí , že zvířatům rozumí do té míry , že by toho mohla využít k jejich ,, prospěchu ,, . Začne navrhovat farmy , chlévy , ohrady , jatka .

SCHODY DO NEBE
Temple říká , že má v hlavě simulátor . V hlavě vidí zvíře vstupující do skluzného žlabu a vidí je z různých úhlů , z různých vzdáleností , a dokonce je může vidět i z ptačí perspektivy ! A jak fungují jatka navržené autistkou ? Temple zavedla točité stoupání po rampě do hlavní budovy , které nazvala schody do nebe . Zvířata tak totiž nemohou vidět , co je na konci rampy . Zárovenˇ Temple využila toho , že krávy se přirozeně točí do kolečka .

DOTYKY JÍ NEDĚLAJÍ DOBŘE
Uvnitř budovy už krávy unáší dopravník umístěný pod jejich břichy . O pár vteřin později je zvíře zabito střelou do mozku . Prý netrpí úzkostí a ani necítí bolest . O tom , že její nápady fungují , svědčí i fakt , že dvě třetiny jatek a farem na chov dobytka v USA navrhla nebo přepracovala právě Temple ! Sama pro sebe pak navrhla stroj , na kterém trénuje dotyky . Kontakt s lidmi jí totiž nedělá dobře .

1 komentář: