čtvrtek 24. února 2011

JINÝ POHLED NA SVĚT - PŘÍBĚH O AUTISMU

,, Kdybych tenkrát věděla , co to je autismus , všechno mohlo být úplně jinak , ,, říká smutným hlasem čtyřicetiletá Veronika , matka dnes téměř dospělého Michala , se kterým si zažila doslova peklo ...

Jenže až příliš pozdě zjistila , že chyba nebyla v jejím nezvladatelném synovi , ale v jeho diagnoze . ,, Michal byl naše první dítě , kterého jsme se nemohli dočkat , ale bohužel se musím přiznat , že mateřství jsem si představovala úplně jinak . První tři roky jsme se vůbec nevyspali , protože každou chvíli křičel a nedal se utišit , ale pořád jsem věřila , že se to časem zlepší , ,, vypráví Veronika . Bohužel opak byl pravdou , protože jejich synek se téměř neustále vztekal a na žádné pokyny nereagoval . K ostatním dětem se choval agresivně a jeho projevy tak postupně odradily i  Veroničiny přátele a známé .
,, Odpadly i vycházky na hřiště . Když k nám přišli přátelé , Michal je vyhazoval a nadával jim , ,, líčí Veronika .  Plánování ,, pěkného dne ,, u nich obvykle skončilo naprostým fiaskem . Michal byl před jakoukoli rodinnou akcí nervózní a nadával sobě i okolí . Rozzlobily a popudily ho i věci , které jsou zcela běžné , například  když se na něj někdo podíval nebo mu lehce zavadil o rameno . Veronika s hořkostí vypráví : ,, Začal nadávat bezdomovcům , že smrdí , kuřákům , že kouří , mně , že jsem odporná a idiotská matka , vyhrožoval na celou ulici , že mě zabije a najde si jiné rodiče . ,,  Veronika plakala , přemlouvala ho , klečela na kolenou a v zoufalství ho i bila , ale nehnulo s ním vůbec nic . Nikdy se za nic neomluvil , nikoho nepolitoval , nenabídl pomoc ani nepromluvil o svých pocitech .
,, Často jsme si s manželem kladli otázku , jak tak chytré dítě může být takové monstrum bez schopnosti porozumět a chápat alesponˇ trochu ostatní . Proč nereaguje na naše vysvětlování ? Proč je tak necitlivý k ostatním , a naopak přecitlivělý k událostem , které se týkají jeho samostatného ? Snažili jsme se mu věnovat , omlouvat ho , podbízet se mu , vysvětlovali jsme , trestali ho , bili , řvali na něj . Vystříleli jsme veškerý svůj výchovný arzenál , abychom zjistili , že jsme prakticky ničeho nedosáhli ,  ,, líčí Veronika .
Není divu , že všichni odborníci , které vyhledali , považovali synovo chování za důsledek výchovy šílené matky . Veronika nakonec skončila v péči psychiatra .

SPRÁVNÁ DIAGNÓZA
Že jde o Aspergerův syndrom se dozvěděli Michalovi rodiče teprve před několika měsíci v Apla Praha - asociaci pomáhající lidem s autismem . Michalovo chování se sice nezměnilo , ale změnil se přístup k němu . Veronika si leccos přečetla a mnohé synovy výstřelky již chápe lépe , i když jí pořád trochu lezou na nervy a vzbuzují rozruch .
,, Přestala jsem ve výchově tolik tlačit na pilu , zmírnil se vztek na syna , když jsem si uvědomila , že mnohé jeho chování pramení z nejistoty nebo nějaké neschopnosti , a ne z touhy mi ublížit . Kdybych dřív rozuměla jeho chování , mohla jsem nás ušetřit různých zranˇujícím scén a sama se vymanit z kruhu ubíjející nejistoty a sebeobvinˇování .  ,,
Za rok bude Michal papírově dospělý , z Aspergerova syndromu zjevně nevyroste , ale Veronika pořád doufá , že si víc porozumí...

Děti s Aspergerovým syndromem nejsou hloupé , nevychované nebo zlé , jsou prostě jiné . Základním problémem je nedostatek intuice , neschopnost porozumět vlastním pocitům i emocím druhých . Jejich mozek se zkrátka vyvijí a funguje odlišně  .

*****************************************************************
Pomáháme světu porozumět autismu
a lidem s autismem porozumět světu .
APLA Praha - asociace pomáhající lidem s autismem,
http://www.praha.apla.cz/
http://www.autismus.cz/    DMS APLA 87777

1 komentář: