čtvrtek 10. února 2011

4 GENIÁLNÍ AUTISTI: STÁNKU PŘEČTOU ZA OSM VTEŘIN

* Kim Peek si hoví v autě , ve kterým ve filmu Rain Man cestovali Tom Cruise a Dustin Hoffman . Jeho role Raymonda byla napsána právě podle Kima Peeka . Barry Morrow ( vpravo ) obdržel za scénář k filmu Oskara .

Během sekundy zvládne přibližně 20 až 30 operací , Ludolfovo číslo si pamatuje na 5000 desetinných míst a umí v mžiku vypočítat veškerá dvojciferná čísla do padesáté mocniny . Není řeč o počítači , ale o Němci Rüdigeru Gammovi , kterému se říká ,, lidská kalkulačka ,, .
Oproti chlápkům s autismem je však naprostý břídil .

* KDYŽ MOZEK NEFUNGUJE SPRÁVNĚ
-AUTISMUS je jednou z nejzávažnějších poruch mentálního vývoje projevující se již v dětském  věku . Mozek nefunguje tak , jak by měl .Důsledkem je , že jedinec dobře nerozumí tomu , co vidí , slyší a prožívá .
Proto nejvíce trpí komunikace a zařazení do společnosti . Onemocnění je založeno na neurobiologickém podkladě .
Lidem s takzvaným syndromem SAVANT ( francouzské slovo savant znamená učený nebo také vědec ) se někdy říká ,, učení idioti ,, . V lebce těchto lidí totiž dříme genialita , ale IQ nedosahuje ani spodní hranice průměru .
Vědci předpokládají , že u osob se syndromem savant došlo v důsledku pomalého vývoje levé poloviny mozku k tomu , že pravá polovina přebrala i funkce levé .
S takto upraveným mozkem můžeme mnohem bezprostředněji využívat ty části mozkové kůry , které zpracovávají přímé smyslové vjemy .

Savant je označení autisty , který se vyznačuje nadprůměrnou genialitou . Tento člověk si sice nezaváže tkaničky u bot ,zato vám spočítá odmocninu z jakéhokoliv čísla .
ČLOVĚK , KTERÝ NEMÁ KONKURENCI : KIM PEEK
Narozen : 11. listopadu 1951 , žije v Salt Lake City , USA
Zvláštní dovednost : každým okem dokáže číst v knize jinou stránku !

Američan  Kim Peek nemá ve světě konkurenci . Ve svých 57 letech si sice neumí sám vyčistit zuby , zavázat tkaničku či se obléknout , ale jeho mozek je bezedná houba , která saje vše , co Kim kdy viděl , slyšel nebo četl...
Právě on inspiroval amerického scenáristu Barry Morrowa k napsání oskarového snímku Rain Man s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli .
BEZNADĚJNÝ PŘÍPAD ?
Když bylo Kimovi devět měsíců , lékař po zběžné prohlídce jeho rodičům oznámil zdrcující diagnozu - Kim je vážně retardovaný a nikdy nebude schopen se cokoli naučit . Lékař rodičům doporučil umístit Kima do ústavu a zapomenout na něj. Na to ovšem Kimův otec Fran nehodlal přistoupit . Čas mu dal za pravdu . V  16 měsících se Kim začal učist číst . Čtení ho bavilo natolik , že ve čtyřech letech uměl nazpamětˇ osum svazků encyklopedie , znal všechny ulice , všechny televizní stanice a všechna telefonní předčíslí v USA !

DOKONALÁ PAMĚTˇ
Dnes Kim Peek svými schopnostmi udivuje svět a vědce . Umí přiřadit den v týdnu ke konkrétnímu datu , a to i 2000 let zpět . Pamatuje si všechny dálniční systémy v USA , zná historická data z celého světa a melodie , které během svého života zaslechl ! Dosud Kim přečetl přes 12 000 ! knih a je mu celkem jedno , zda čte román , jízdní řád či tellefonní seznam . Jednou si to přečte a už to nikdy nezapomene . Bude si informace pamatovat až do konce svého života .

KIMPUTER
Kim Peek je opravdu vyjímečným savantem . S trochou nadsázky o něm můžeme říct , že ví o všem všechno . Kvůli jeho schopnostem se mu přezdívá Kimputer . Posledních osm let je vděčným terčem vědců a jejich testů . Při jednom z nich Kim přečetl osm stránek za 53 sekund a po dvou hodinách si pamatoval 98 procent informací včetně čísel stránek ! Běžně myslícím lidem by podobná akce zabrala asi 20 minut , přičemž po dvou hodinách bychom si v lepším případě pamatovali s bídou 40 procent informací .
A tedˇ jedna lahůdka - Kim je schopen přečíst dvě stránky textu za osm sekund ! Ptáte se , jak to může zvládnout ? Jednoduše - levým okem čte levou stránku a pravým okem pravou ! Vede si daleko lépe než výkonný skener s funkcí optického rozpoznávání znaků .

GÉNIUS S IQ 73
Za 145 let , co se mozkové dysfunkce sledují , se lékaři nesetkali s člověkem , který by se Kimovi , bytˇ jen vzdáleně , vyrovnal . Takový člověk patrně neexistoval ani v celé historii lidstva ! A čemu Kim vděčí za svou vyjímečnost ?  Zjednodušeně řečeno : Kimovi v mozku chybí svazek nervových vláken , která za normálních okolností spojují obě mozkové hemisféry . Zdá se tedy , že v Kimově případě tuto funkci převzaly jiné svazky neuronů , a to nejspíše zodpovídá za Kimovu fenomenální pamětˇ . Poslední testy totiž naznačují , že za své vyjímečné schopnosti nevděčí jen autismu , ale má hned několik dalších mozkových chorob . Při testování vědci přijdou ještě na to ,že matematické a logické úlohy jsou nad Kimovy síly . Když mu dali běžný IQ test , Kim dosáhl 73 bodů .

Žádné komentáře:

Okomentovat