čtvrtek 10. února 2011

4 GENIÁLNÍ AUTISTI - NAROZEN NA MODROU STŘEDU

NAROZEN NA MODROU STŘEDU  : Daniel Paul Tammet
Zvláštní dovednost :  zná Ludolfovo číslo s přesností na 22 514 desetinných míst .
Daniel ovládá 11 jazyků , je geniální matematik , ale také úspěšný spisovatel . Jeho knihy vycházejí ve statisícových nákladech .

Daniel se narodí jako první z devíti dětí do dělnické rodiny . Na jeho dětství není co závidět - ve čtyřech letech si prodělá svůj první záchvat epilepsie , lékaři mu diagnostikují autismus a synestezii . Všechny tyto nemoci patrně mají vliv na Tammetovy schopnosti .

BAREVNÁ A TLUSTÁ ČÍSLA
Synestezie se u Tammeta projevuje tak , že ve své hlavě vidí čísla jako objekty určitých tvarů a barev . V jeho mysli má každé celé číslo až do přibližně 10 000 svou nezaměnitelnou podobu . Daniel je schopen spatra násobit i dělit velká čísla na libovolný počet desetinných míst ! Výsledek totiž ,, vidí ,, ve své hlavě . Sám Daniel popisuje čísla takto:,, Jednička je velmi jasná , zatímco dvojka je jako pohyb zprava doleva . A devítka je největší číslo , je strašně vysoká , ,, snaží se Tammet popsat čísla tak , jak je vidí ve své hlavě . Číslo 25 Tammet popsal jako číslo ,  ,,které byste bez váhání pozvali na párty ,, . Čísla jsou ale i pěkná a ošklivá : ,,Číslo 289 je dost ošklivé , zatímco 333 zvláště atraktivní . Ale pí , pí je nádherné,  ,, rozplývá se Tammet .

REKORD ZA PĚT HODIN
Právě s Ludolfovým číslem je spojen i Danielův světový rekord . Všichni ze školy víme , že pí je 3,14 . Někteří si toto číslo ale pamatují o něco přesněji . Daniel Tammet 14. března 2004 zpaměti správně odrecituje 22 514 jeho desetinných míst ! Tento úkon mu zabere pět hodin a devět minut ! Tím ovšem Danielova vyjímečnost nekončí . Zatímco téměř všichni autisti vynikají pouze v jednom oboru , Tammet je nejen vynikajícím matematikem , ale jdou mu i jazyky .

KOLIK JAZYKŮ UMÍŠ , TOLIKRÁT JSI AUTISTA ?
Dosud jich ovládá 11 ( angličtinu , francouzštinu , finštinu , němčinu , španělštinu , litevštinu , rumunštinu , estonštinu , velštinu a esperanto ) , přičemž jedenáctý jazyk , islandštinu , se dokázal naučit za sedm dní během pobytu na Islandu ! Po sedmi dnech vystoupí v islandské televizi a plynně rozmlouvá s moderátory o různých tématech . A aby toho nebylo málo , Daniel v červenci 2006 navrhne nový jazyk Mänti , který obsahuje prvky estonštiny a finštiny . Estonština se mu dokonce zalíbila natolik , že si své rodné příjmení Corney změnil na estonské Tammet.

VÝUKA PO INTERNETU
V roce 2006 Daniel vydá své paměti  Narozen na modrý den . Modrý proto , že Tammet se narodil ve středu a tu ve své hlavě vidí jako modrou . Kniha se stane bestsellerem a už je přeložena do 18 jazyků. Prodalo se jí přes půl milionu výtisků . Od roku 2000 Tammet provozuje spolu se svým partnerem Neiem Mitchellem společnost Optimnem , která se zaměřuje na výuku jazyků po internetu .

Žádné komentáře:

Okomentovat