sobota 2. července 2011

ZVÝŠENÁ TEPLOTA NEBO HOREČKA ?

Normální teplota lidského těla se pohybuje v rozmezí mezi 36 - 37°C .
Tato teplota během dne kolísá , obvykle je nejnižší časně z rána a nejvyšší v podvečer ...

Zvýšená teplota ,tedy teplota do 38 °C , není důvodem k velkým obavám , je to jeden z obraných mechanizmů organizmu proti infekci . Provází většinu bakteriálních a virových onemocnění - chřipku , angínu , různé záněty , a také některé úrazy (nejčastěji úrazy hlavy , například  otřes mozku ) , otravy a řadu dalších neinfekčních onemocnění . U nemocí , způsobených viry nebo bakteriemi , působí horečka jako obrana organizmu , protože choroboplodné zárodky se nejvíce rozmnožují při normální tělesné teplotě .
Horečka není nemoc , ale příznak nemoci . Vysoká teplota ale nemusí souviset se závažností onemocnění . I u relativně lehkého virového onemocnění se často objevují velice vysoké teploty ( přes 39°C ). Některé děti jsou mnohem náchylnější k vysokým teplotám i při relativně lehkých onemocněních . Jako extrémní horečku ( hyperpyrexii ) označujeme teploty nad 40°C . Tyto vysoké teploty naštěstí nevedou v naprosté většině k poškození mozku a febrilní křeče ( křeče z vysoké teploty ) se objevují asi u 5% dětí a mají obvykle lehký průběh .

MĚŘENÍ TEPLOTY
Mnoho domácností  používá stále ještě skleněné rtuťové teploměry . Teprve v posledních letech už začínají převažovat přesné digitální teploměry . U nich nehrozí riziko rozbití a také měří teplotu za podstatně kratší dobu . Pro rychlou orientaci slouží proužkové teploměry přikládané na kůži obvykle na čele .
Nejpřesnější je měření rektální , používá se u kojenců a tady zásadně nesmíme používat skleněné teploměry . Neměli bychom zapomínat ani na to , že takto měřená teplota bývá přibližně o 0,2°C až 0,4°C vyšší než v podpaží . U dětí do pěti let neměříme teplotu v ústech , aby omylem nerozkously a nespolkly části teploměru .


KDY NEMUSÍME SNIŽOVAT TEPLOTU
Pokud je dítě čilé , klidně spí a komunikuje , měli bychom se horečce bránit co nejméně - je totiž spolehlivým pomocníkem v boji organizmu s onemocněním . Jestliže je dítěti špatně , nemůže spát nebo má bolesti , je namístě začít horečku snižovat . Starší děti zpravidla poměrně dobře snášejí teplotu do 38°C . V žádném případě by však teplota neměla vystoupit nad 39°C . Malé děti od šesti měsíců zhruba do pěti let , bývají ohroženy vznikem febrilních křečí . Tento stav má na svědomí náhlý vzestup teploty v začátcích horečnatého onemocnění , zpravidla při infekcích horních cest dýchacích . V těchto případech je nutné okamžitě volat lékaře .
Jestliže horečka trvá více dní a teploty přesahují 38°C , musíme horečku srážet , aby nedošlo ke komplikacím . Ideálním způsobem , jak teplotu srazit , jsou mokré zábaly lýtek , hrudníku a bříška . Bavlněný ručník namočíme ve studené vodě a zlehka je ovineme . Nohy necháme volné a dítě přikryjeme pouze lehkou dekou . Zábal můžeme několikrát opakovat . Pomůže i sprchování nebo omývání vodou o teplotě asi 25 až 30°C . Když má dítě zimnici , ochlazování zábaly či sprchou nepoužíváme .
Ke snižování teploty u dětí nikdy nepoužívejte Aspirin či Acylpirin . Nejsou pro ně vhodné . Naopak Paralen , Panadol , Brufík se prodávají i ve formě baby . Většinou tyto léky obsahují paracetamol či Ibuprofen a jsou volně prodejné . Přesto se při jejich koupi poraďte se svým lékařem nebo přímo s lékárníkem .
Při horečce je nesmírně důležité zpětně doplňovat tekutiny , které dítě  vypotilo . Když má dítě horečku , dejte mu pít cokoliv , na co má chuť , hlavně když dostatečně pije , radí lékaři . Příjem tekutin by měl být nejméně o padesát procent vyšší než obvykle . Do jídla dítě příliš nenuťte .


KDY NEČEKÁME A VOLÁME LÉKAŘE
U kojenců do čtyř měsíců je důvodem k okamžité návštěvě lékaře teplota
nad 38°C . Některé nebezpečné nemoci se totiž v prvních měsících života neprojevují klasickými symptomy , ale pouze horečkou , proto je nutné okamžité a důkladné vyšetření .
Ke starším dětem při teplotě nad 39°C. Je vhodné lékaře kontaktovat i při nižších teplotách , pokud má dítě další příznaky nemoci , jakými jsou kašel , bolest v krku , bolesti zad . Lékaře bychom měli určitě kontaktovat , pokud horečka přetrvává déle než 24 hodin , a to i bez dalších příznaků .
Ale pozor - nemusí být vždy jen důvod k poplachu . I zdravým dětem může teplota někdy rychle stoupnout , jak se trefně říká - vyletět . Stačí ,aby skotačily na hřišti na sluníčku nebo třeba jen dováděly na oslavě narozenin . V těchto případech by však teplota měla asi během půl hodiny zase klesnout na normální hodnotu .

Žádné komentáře:

Okomentovat