pondělí 4. července 2011

ENURÉZA ( POMOČOVÁNÍ ) JE LÉČITELNÁ

Pomočování během spánku neboli enuréza je normální v batolecím věku . Aby byla považována za lékařskou diagnózu (enuresis nocturna ) , musí se týkat dítěte staršího pěti let a mokrou nocí minimálně jednou za měsíc .
Většinou ( v 75% případů ) jde o vývojově podmíněnou poruchu , která vznikla pomalejším dozráváním mechanismů regulujících tvorbu a vylučování moči . Po pátém roce života je už ale třeba začít věc řešit . Kromě režimových opatření existuje i účinná a efektivní léčba .


Pro rodinu znamená pomočování dítěte psychickou i ekonomickou zátěž ( častá výměna lůžkovin a matrací , častější praní ...). Dětští enuretici se straní kolektivu a mohou být svými vrstevníky odmítáni .
U starších dětí je pomočování doprovázeno pocity viny , hanby a ztráty sebeúcty . Tomu všemu je ale možné včasným zahájením léčby předejít . Pomočování spadá do kompentenze dětského nefrologa či urologa . Základní podmínkou úspěšné léčby je pozitivní motivace všech zúčastněných . Lékař se neobejde bez trpělivosti pacienta , rodičů i ošetřujícího personálu .
Prvním krokem je úprava příjmu tekutin a močení spolu s podáváním léků snižujících noční tvorbu moči . Léky s téměř okamžitým účinkem jsou úspěšně používány v léčbě enurézy již téměř dvacet let . Podávají se většinou těsně před spaním ve formě teblet rozpustných pod jazykem .

Žádné komentáře:

Okomentovat