sobota 2. července 2011

VÝCHOVA DĚTÍ - ÚKLID

Jak uklízejí děti ? Nejraději : nijak . To slyšíme od celé řady maminek . Faktem je , že tento pojem může mít v různém věku naprosto jinou náplň .
A co můžeme udělat proto , aby se z úklidu nikdy nestal strašák ?

UKLÍZENÍ PRO ROČNÍ DĚTI
Na co si dospělý hraje , na to si také s nadšením hraje roční dítě . Když maminka hází kostky do krabice , roční dítě to bude opakovat . A hned na to je se stejným nadšením opět vyhází ven .
Hubování tu nepomůže , to jen dítě brzdí v jeho přirozené touze pro poznávání . Vezměte to sportovně : kdo vyhraje ? Velký uklízeč , nebo malý vyklízeč ?

UKLÍZENÍ PRO DVOULETÉ
Děti v tomto věku dokáží být až příliš pořádné . Dvouleté děti totiž chtějí zjistit , jak funguje svět , chtějí vědět vše , co a jak dospělí dělají . Právě proto má v tomto věku velký smysl společně s dítětem uklízet a přitom mu vysvětlovat , co právě děláme . Jak již je známo , děti se nejlépe učí z ( doufejme že dobrých ) rodičovských příkladů.

UKLÍZENÍ PRO TŘÍLETÉ A ČTYŘLETÉ
Děti , navštěvující školku , potřebují ještě při uklízení pomoc . Vše usnadní co nejjednodušší systém : krabice  pro plyšáky , krabice na knihy , krabice na kostky . Kromě toho plice a věšáky ve výši dítěte . Když si děti v tomto věku společně hrají a roztahají všechny hračky , měly by je umět potom pod vaším praktickým dohledem uklidit . To už nakonec znají ze školky , navíc společný úklid je větší zábava .


PRO VŠECHNY VĚKOVÉ KATEGORIE
Mnoho dětí je dnes množstvím svých hraček úplně zahlceno . Proto pravidelně vyklízejte .Když něco , co jste dočasně vyřadila , dítě postrádá , smí to zpět do dětského pokoje . Zbytek hraček se pak může tak po půl roce vrátit . Jestliže dítě bude mít ze staronových hraček radost , je to skvělé ,když ne , je to impulz k tomu ,abychom je s lehkým srdcem někomu věnovali .

UKLÍZENÍ PRO RODIČE
Dobrá zpráva : i z chaotických dětí vyrostou zpravidla sociálně spolehliví dospělí .
Špatná zpráva : svůj pokoj si samostatně uklidit dokáže mnoho dětí až po skončení základní školy . Předtím musí být především rodičům jasno , co vyžadují . Zda je v pořádku nechat ležet rozmalované obrázky s pastelkami , anebo zda rodinné pravidlo velí , že večer bude podlaha v obývacím pokoji uklizená ! Uvědomte si ale jedno , že děti potřebují také nepořádek , aby si rozvíjely kreativitu .
Perličkou může také být , že si uvědomíme , že byt , kde bydlí dvě malé děti , nemůže být nikdy v takovém pořádku , jako byt pracujícího svobodného člověka . A že nakonec tak to má být .

2 komentáře:

  1. Dobrý den, pokud potřebuje pomoc s uklídem nebo byste chtěli využít levné úklidové firmy ať pro byt, dům, kancelář nebo různé prostory, tak Vám doporučuji http://uklid.complexsro.cz/ velmi levné služby a zaměstnanci jsou velice ochotný a příjemný

    OdpovědětVymazat