pondělí 4. července 2011

JAK NAUČIT DÍTĚ NA NOČNÍK ?

Názor odborníka - MuDr . Martin Gregora , pediatr a dětský endokrinolog,
                               zástupce primáře dětského oddělení
                               Nemocnice Strakonice

Zatímco dříve mnoho dětí již kolem 1 roku věku udržovalo hygienu a nebyl pro ně problém vyčurat se do nočníku , jsou v dnešní době holčičky , které to tak brzy zvládnou , spíše vzácností . Čím je to způsobené ?
Svůj díl ,, viny ,, na tom nesou jednorázové plenkové kalhotky , které zůstávají suché , a dítě tak z počurané pleny nemá nepříjemný pocit chladu . Také se ale změnila výchova . Jsme oproti našim rodičům a prarodičům k dětem benevolentnější a nechceme je do ničeho nutit . Někdy tato výchova přechází až do extrému , kdy máme tendenci jednat s batoletem jako s dospělým člověkem , spoléháme na jeho rozum a v domnění , že vše po ústním vysvětlení pochopí , nedokážeme mu poskytnout jasné mantinely , kam až může ve svém chování zajít .
Výslednou nepřizpůsobivost a někdy až afektivní chování dítěte pak svádíme na syndrom hyperaktivity , místo na svou neschopnost.
Nikdy v minulosti nebylo tolik napsáno o učení na nočník , nebylo tolik dostupných pouček na internetu , v knihách , a matky to ,povětšinou samy , s dětmi zvládly . Inu byla jiná doba .
Co je ale třeba objektivně říci , schopnost ovládání močového měchýře potřebuje určitou zralost mozkových funkcí dítěte a nelze uspěchat .
Navíc každé dítě je jiné a ještě v 5 letech existují více než 15% dětí , které mají problém s pomočováním , za který nemohou , protože jejich  neurohumorální regulace močového měchýře ještě nedozrála .

KDY JE IDEÁLNÍ DOBA NA UČENÍ NA NOČNÍK ?
Ideální doba není nikdy . Většinou dnes učení na nočník zvládají děti mezi 18 a 28 měsíci . Lepší je začít v létě , kdy nemusíme svého miláčka stále převlékat z několika vrstev oblečení a může běhat téměř nahý . Učení vyžaduje vždy značnou dávku trpělivosti a zabere rodičům hodně času .

JAK NA TO ?
* Sundejte dítěti plenky a mějte nočník po ruce . Vysvětlete mu , co od něj očekáváte , a když začne čurat na zem , odneste ho rychle na nočník a pochvalte ho , když se něco podaří , ale nehubujte , pokud se nic nepovede .

* Mějte nočník při ruce a vysazujte dítě na nočník po jídle , po pití , po svačině nebo po spaní a kdykoliv se vám zdá , že by se mu mohlo chtít kakat nebo čurat .

* Pomozte mu svléknout kalhoty a posadit se . Když hned vstává , zabavte ho hračkou a pokuste se ho udržet na nočníku asi 5 minut .

* Pokud se nevykaká ani nevyčurá , nechte ho vstát a jít si hrát .

*  Jestliže se dítě naučí udržovat čistotu ve dne , můžeme zkusit odbourat plenky i na noc .

*  Předpokladem je , že má ráno po vyspání suché pleny . Pak můžeme zkusit plenu na noc odložit .

Žádné komentáře:

Okomentovat