neděle 24. července 2011

ZÁPAL PLIC NEPODCEŇUJTE

Dušnost , vysoká teplota a zrychlené dýchání mohou znamenat , že vaše dítě onemocnělo nebezpečným zápalem plic . Může mít lehčí či těžší průběh a postihuje nejčastěji malé děti a starší osoby .

Příběh : Čtyřletý Tomášek onemocněl před časem . Zpočátku se nemoc projevovala nenápadně . I proto lékař nejdříve doporučil , aby rodiče podávali chlapečkovi prakticky jen léky na snížení teplot , které byly vysoké- dosahovaly až 40°C . Když se však přidala dušnost a zrychlené dýchání , maminka neváhala a syna odvezla na pohotovost .
Vyšetření a rentgen odhalily rozsáhlý zápal plic , který bohužel doprovázely komplikace - výpotek a částečně nenzdušná pravá plíce . Chlapce přijali do nemocnice , kde mu okamžitě podali nitrožilně antibiotika . Jako původce zápalu plic určili bakterii pneumokoka . Tomáškův stav se bohužel nelepšil . Naopak došlo ke zhoršení , takže musel podstoupit plicní drenáž , díky níž se podařilo odstranit výpotek na pravé plíci . Lékaři dokonce uvažovali o operaci , ale ta nakonec nebyla zapotřebí . Zánět byl vyléčen antibiotiky .I přesto musel malý Tomášek strávit v nemocnici více než měsíc .



VYSOKÉ TEPLOTY I KŘEČE
 Zápal plic neboli pneumonie je zánětlivé onemocnění průdušek , plicních sklípků nebo plicní tkáně . Může mít lehčí či těžší průběh .V  případě těžkého průběhu si nemocný může odnést celoživotní následky .
Onemocnění často doprovázejí vysoké teploty nad 39°C , zimnice a případně kašel s rezavými hleny . Může se vyskytnout bolest na hrudi , dušnost , bolest hlavy , nevolnost , ztráta chuti k jídlu nebo modré zabarvení rtů a konečků prstů z důvodu nedostatečného okysličování tkání . Malé děti pak mohou mít dokonce i křeče , ztratit vědomí či mít problémy s příjmem potravy . Jak již bylo řečeno , zápalem plic jsou nejvíce ohroženi naši nejmenší a starší osoby .Riziko onemocnění narůstá hlavně v období chřipkových epidemií . Viróza oslabí organismus , který je pak náchylnější k infekci . Za vznik zápalu plic mohou nejčastěji viry a bakterie . Z posledně jmenovaných je to hlavně pneumokok , a to v 60 až 70% případů . Onemocnění pneumokovým zápalem plic mohou doprovázet velké komplikace - k největším patří hnisavý výpotek v pohrudniční dutině .Ten se léčí antibiotiky , ale často je nutné zavedení hrudní drenáže .



CHRAŇTE SVÉ DĚTI
Pro stanovení diagnózy je kromě interního vyšetření a poslechu dýchání nutné udělat i rentgenový snímek hrudníku , který prokáže zastínění postižených oblastí plic a zobrazí rozsah onemocnění .
Podle typu původce lékař předepíše vhodná antibiotika , pacient by měl zachovat klid na lůžku a hodně pít . Doba úplného zotavení trvá až několik týdnů .
U komplikovaných případů je i nutný pobyt v nemocnici , kde se sledují životní funkce a zajišťuje se pravidelná kontrola nemocného . Onemocnění zápalem plic je možné předcházet prevencí ,k níž vedle dodržování hygienických pravidel a správné životosprávy patří také očkování .
Pro děti od 6 týdnů do 5 let je vhodná vakcína Prevenar 13 , která ochrání až před 13 nebezpečnými typy pneumokoka , z nichž především kmen označovaný číslem 3 stojí za vážnými formami zápalu plic . Jen tento typ způsobil loni invazivní pneumokokové onemocnění u 4 dětí do 4 let a u 31 osob nad 65 let .

Žádné komentáře:

Okomentovat