neděle 24. července 2011

ZUBNÍ KAZ

Jak poznáte , že se vašemu dítěti začal tvořit ? Dá se nějak zabránit vrtání ? A jak vylepšit prevenci , aby zoubky zůstaly zdravé ?


Počínající zubní kaz můžete odhalit i vy . Začíná jako bílá skvrna , a to zejména na zubních plochách obrácených ke rtu či tvářím a na žvýkacích ploškách stoliček . Tuto skvrnu lépe uvidíte , pokud plošky zubů osušíte . Návštěva zubaře je nutná , ne však vrtání . Dobrá péče pomůže zuby remineralizovat a počínající kaz může ustoupit .

* Dětem do tří let čistěte zuby vy : Klidně na něm nechte ,, první kolo ,, , ale potom zoubky dočistěte .
* Nedávejte dětem sladkosti mezi jídly : Zbavit se jich úplně není možné , ale zařeďte je jako součást některého z hlavních jídel . Pokud mezi jídly dodáte zubnímu povlaku cukry , zvýší se aktivita mikrobů , ti produkují množství kyselin a dochází k demineralizaci skloviny .
* Nevěřte povídačkám :  Chroupání jablka zuby rozhodně nevyčistí , stejně tak žvýkačka udržující správné pH v ústech má smysl jen v případě , že zuby nejsou pokryty plakem .
* Pozor na nápoje a bonbony : Největší zhoubou pro zuby jsou cucavé bonbony , které leží v ústech delší dobu . Dejte přednost žvýkacím či čokoládovým .
Další problém představují sladké nápoje , zejména během noci , kdy mají mít zuby čas na remineralizaci .

Žádné komentáře:

Okomentovat