pátek 22. července 2011

6 LETNÍCH POTÍŽÍ ( A JAK NA NĚ VYZRÁT )

Možná vaše dítě v létě neštípne vosa a nebude ho bolet bříško .
Štěstí však přeje připraveným , a tak nabízíme pár tipů , jak si v podobných  situacích počínat .

Všechny maminky se těší na léto také proto , že děti bývají v tomto období méně nemocné . Pokud jejich ratolesti zrovna nejsou alergici , zmizí nudle u nosu i kašel .
Teplé měsíce však někdy přináší zdravotní problémy jiného druhu . Způsobuje je dlouhý pobyt na sluníčku , štípnutí hmyzem nebo třeba dehydratace .
Přečtěte si , jak jim lze předejít .

1.) DEHYDRATACE
Příznaky : Miminka a malé děti se v horkém počasí rychle dehydrují , i když nejsou na přímém sluníčku . Poznáte to podle toho , že nečurají tolik , jako obvykle , jejich rty , jazyk i oči jsou suché , miminka mají propadlou fontanelu .
Co je potřeba udělat ? Dětem se při dehydrataci dávají hlavně tzv. iontové rehydratační roztoky volně prodejné v lékárnách . K doplnění ztrát tekutin se nedoporučuje podávat nápoje typu Coca - Cola nebo jablečné a pomerančové džusy .
Prevence : Uložte miminko či batole na stinném chladnějším místě . Pravidelně kontrolujte , zda není přehřáté . Pokud je mu příliš teplo , sundejte některé části oblečení . Dehydrataci předejdete , když budete dávat své ratolesti co nejvíc pít . Jen plně kojené miminko nepotřebuje žádné další tekutiny kromě mateřského mléka . Čaj či voda se přidává , až zhruba v 8. - 9. měsíci , kdy se 2-3 dávky kojení nahradí příkrmy .



2.) POŠTÍPÁNÍ HMYZEM
Jak se projevuje: Kterýkoli hmyz může zanést do kůže infekci , což se projeví změnou zabarvení v okolí vpichu .  Kůže je najednou tmavě červená až fialová , otok i bolestivost se stupňují , mízní uzliny v blízkosti zduří a bolí .
Co je potřeba udělat : Pokud jde o běžné poštípání komáry bez puchýřků , stačí jednotlivé vpichy potírat vhodným tekutým pudrem , lze také použít lék zmírňující alergické kožní projevy ( např. Fenistil gel ).
Štípnutí vosou nebo včelou je dramatičtější . Místo vpichu  palčivě bolí , svědí , zarudnutí je větší , k tomu se přidá často až následující den značný otok. Pokud je postižena některá končetina , je lépe ji zklidnit přikládáním  studených obkladů . Velmi účinné jsou i babské recepty : obklady z cibule , ze studeného tvarohu či jogurtu . Můžete použít i lokální léky zmírňující alergické projevy na kůži ( např. Fenistil gel ). Celkově lze podat některý z antialergických léků - antihistaminika ( Dithiaden , Fenistil , Zyrtec , Claritin apod. - malým dětem ve formě kapek či syrupu , větším v tabletkách ) . U malých alergiků je potřeba antihistaminikum podat ihned po štípnutí . Zmírníte tím následnou reakci ( platí zejména u štípnutí vosou , včelou či dokonce šršněm) . Pokud jste se s podobnou situací nesetkali a nemáte ve své lékárničce potřebné léky , navštivte svého lékaře , který vám vše vysvětlí . Některé přípravky totiž lékárna bez předpisu nevydá.
A jak poznáte u dítěte alergickou reakci na štípnutí ? V místě vpichu se objeví velkoplošný otok , který velmi svědí , může se dostavit nevolnost , zvracení , závrať , objevují se dechové potíže , otéká obličej . V tomto případě je potřeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc . Hned po štípnutí je nutno odstranit žihadlo . Pokud je to možné , položte na místo vpichu čerstvě rozkrojenou cibuli , rozmačkaný list jitrocelu nebo ho potírejte solí .
Prevence : Nepouštějte děti tam , kde je větší riziko bodavého hmyzu ( kvetoucí louky , pole s jetelem , okolí včelínů atd ) . V letním období raději nedávejte malým dětem venku sladké nápoje , zmrzliny a jiné sladkosti , ale ani ovoce jako hrozny a melouny ,
Tyto pochoutky lákají hlavně včely a vosy . Lehce se pak může stát , že se dítěti dostane vosa do úst a štípne ho do jazyka . Následky jsou život ohrožující . Při výletech do přírody používejte repelenty a vhodné oblečení . Cestujete-li kamkoli , nikdy nezapomeňte vzít všechny potřebné léky s sebou .


3). ŽALUDEČNÍ POTÍŽE
Příznaky : Průjmy ,zvracení a bolesti břicha .
Co je potřeba udělat ? Nejdůležitější součástí léčby průjmů je náhrada tekutin a minerálních látek , tedy rehydratace . Pokud dítě zvrací , podejte mu jen studenou vodu po lžičkách . V případě, že má chuť jíst , nabídněte mu menší množství dietního jídla . Při průjmu se osvědčí i přípravek Smecta , volně prodejný v lékárnách .
Prevence :  Uchovávejte potraviny v chladu a rychle se kazící jídlo raději v horkých letních dnech nekupujte . Ovoce , zeleninu i salát důkladně umyjte . Je potřeba ohlížet na to , aby si vaše ratolest před jídlem myla ruce a nedávala si do pusy věci , které najde na zemi .

4). UŠNÍ INFEKCE Z VODY
Příznaky : I ten nejčistší plavecký bazén může skrývat bakterie , které vyvolávají infekci . Poznáte ji podle toho , že si batole bude škubat bolestivé ouško a napoví samozřejmě i pláč . Infekci provází výtok z ucha .
Co je potřeba udělat ? Pokud jsou příznaky mírné , váš potomek by se už neměl koupat ve vodě , která ho infikovala , a bolest zmizí . V případě , že jsou symptomy velmi nepříjemné , dítě má horečku nebo pláče bolestí , je potřeba okamžitě vyhledat pediatra . Předepíše vám antibiotické ušní kapky nebo sirup .
Prevence : Při koupání se snažte zabránit vzniku vody do ucha dítěte a po koupání ho pečlivě vysušte .



5 ). CESTOVNÍ NEVOLNOST
Jaké jsou příznaky ?  Nepříjemný pocit při cestování postihuje častěji děti než dospělé . Cestovní nevolnost neboli kinetóza je reakce na rozdíl mezi tím ,co dítě vidí ,a pohybem , které jeho tělo cítí . Objevují se žaludeční problémy , závratě a zvracení . Někdo při kinetóze zívá a bolí ho hlava .
Co je potřeba udělat ?  Nedávejte potomkovi knížky a hry , při kterých by se musel dívat dolů na svůj klín . Raději mu poraďte , ať pozoruje krajinu za oknem , nejlépe horizont . Pak nepříjemné pocity ustoupí . Pomůže i poslouchání hudby nebo slovní hry .
Prevence : Kinetóza je do jisté míry psychicky ovlivnitelná . Proto je nejlepší svoji ratolest zabavit nějakou činností . Důležitý je také přísun čerstvého vzduchu a časté přestávky , kdy se může proběhnout . Prokázané účinky proti nevolnosti a zvracení má zázvor . V prodejnách zdravé výživy dostanete z něj vyrobené bonbóny nebo žvýkačky . Na cestu si připravte do termosky zázvorový čaj . Před cestou podejte potomkovi dětskou dávku Kinedrilu .


6 ). KOUSNUTÍ KLÍŠTĚTEM
Jak se projevuje :  Někdy se v místě přisátí může objevit zarudnutí . Riziko nákazy boreliózou však hrozí jen v případě , je-li jeho průměr větší než pět centimetrů . Pak je potřeba navštívit lékaře . Obávat se nemusíte , pokud je zčervenání menší než tři centimetry v průměru .
Co je potřeba udělat : V každém případě hlídejte , zda se během několika dní po kousnutí neobjeví potíže připomínající chřipku . To by totiž mohlo značit první fázi onemocnění klíšťovou encefalitidou . Příznaky pak zpravidla ustoupí a nastane  několikadenní období klidu . Později ale propuká onemocnění znovu . Nemocný má horečku , bolesti hlavy a zvrací .
Prevence :  Klíšťata se ráda drží na vlhkých loukách , v keřích a na krajích lesa . Po návratu z přírody proto vždy důkladně prohlédněte celé tělo dítěte . Pokud klíště najdete , odstraňte ho následujícím způsobem:
Natřete postižené místo levandulovým či tea tree éterickým olejem . Tupou pinzetou opatrně uchopíte klíště a několikrát jim otočíte proti směru hodinových ručiček . Pak jemně zatáhnete . Nezapomeňte , že je potřeba vytáhnout i hlavu . Místo pak opět natřete tee trea nebo levandulovým olejem . Mají dezinfekční účinky . Čím dříve nalezeného roztoče vytáhnete , tím více zmírníte riziko nákazy . Infikovaná klíšťata , která mohou roznášet původce virové encefalitidy , se nacházejí hlavně v jižních Čechách , v okolí Vranovské přehrady , Brna a v severních částech okresů Bruntál a Opava . Silný výskyt je také na Plzeňsku ,v povodí Vltavy , Sázavy a Berounky . Pokud jezdíte do přírody , kde se tito cizopasníci hojně vyskytují , je dobré uvažovat o očkování potomka proti klíšťové encefalitidě . Proti borelióze zatím vakcína neexistuje !
Dítě lze v přírodě chránit i repelenty a vhodným oblečením . Nejlepší jsou dlouhé přiléhavé kalhoty a vysoká obuv . Potomka můžete natřít také třezalkovým olejem  ( v tom případě však nesmí na slunce ) nebo si dejte do rozprašovače pár kapek přírodního levandulového oleje na 2 dcl vody a sebe i svoji ratolest postříkejte . Třezalka ani levandule klíšťatům nevoní .
Lidová moudrost praví , že klíšťata odpuzuje i konzumace česneku a vitaminu B .

Žádné komentáře:

Okomentovat