středa 26. ledna 2011

POČÍTAČE A AUTISMUS

z knihy : autistické myšlení

Počítače a autismus mají něco společného . To , že inteligentní jedinci s autismem mají zvláštˇ zájem o počítače , není náhoda . Mnozí z nich spolu  vzájemně komunikují  přes internet , sítˇ známou po celém světě .
A zdá se , že počítače fungují u dětí s autismem i jako výborná učební pomůcka .
V roce 1943 si Leo Kanner , průkopník v popisu autismu , všiml souvislosti mezi roboty a dětmi . které zkoumal.Jejich chování se mu zdálo mechanické . Někteří rodiče autistických dětí , kteří jsou zkušení ve zpracování dat , popisují chování a myšlení svých dětí počítačovými pojmy .Způsob jakým počítače zpracovávají informace , je nápadně podobný tomu , jak jedinci s autismem zpracovávají ,, myšlenku ,, .
Míša bere každý den počítač útokem . Je to jeden ze zdrojů získávaných informací .Nebýt počítače , Míša by nikdy nebyl tam , kde je tedˇ - myšleno po stránce inteligence a rozumových dovedností !

2 komentáře:

  1. No to je dost divná úvaha, ne? Myslím, že zvlášť velký zájem o počítače mají i neautisti, třeba jako já :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No jo Stando ! Jenže náš Míša nemluví , neumí psát , tudíž počítač je pro něj to nejlepší , jak se se světem dorozumnět .
    Je to něco podobného jako když Vy používáte například mobil nebo navigaci v autě ! Nepotřebujete to , ale víte dobře , že se bez toho neobejdete ...

    OdpovědětVymazat