středa 16. března 2011

ŠELEST NA SRDCI

Šelest na srdci - to zní děsivě v každém případě . A když něco takového lékař objeví třeba u půlročního miminka , propadají rodiče panice . Znamená to , že má dítě vrozenou srdeční vadu ? Bude se muset celý život šetřit , nebude moci sportovat nebo ho to dokonce ohrožuje na životě ? Takové otázky táhnou rodičům hlavou . Jak je to se srdečním šelestem doopravdy ?

SRDEČNÍ ŠELESTY JSOU ABNORMÁLNÍ ZVUKY ,
které vznikají v srdci a velkých cévách při průtoku krve . Při vyšetření dítěte jde o poměrně běžný nález , často jej náhodou zjistíme při preventivní prohlídce u zcela zdravého dítěte . Ve většině případů jde o tzv.nevinné šelesty , které nejsou nijak podmíněné onemocněním srdce . Označují se jako růstové , benigní , nevinné či fyziologické . Jsou velmi tiché , sotva znatelné , často slyšitelné až po velmi důkladném a soustředěném poslechu .
Tyto šelesty nejsou důvodem k panice . Odhaduje se , že alespoň jednou jsou během růstu zachyceny u 50 - 70% dětí . Není třeba se znepokojovat , pokud dítě jinak jinak dobře prospívá , nemá jiné obtíže , není nápadně unavené ani se u něj neprojevuje snížená výkonnost .
Dají se sledovat i u praktického pediatra , ale praxe je spíše taková , že v současné době , kdy je dobrá dostupnost specialistů - dětských kardiologů , je odesíláme ke specializovanému vyšetření . Dětský kardiolog provede jednak vyšetření poslechem , dále natočí EKG a provede echokardiografické vyšetření ( ,,sono srdíčka ,, ) , kde zhodnotí funkce srdce a srdeční chlopně .
Většina dětí se šelestem má srdce zcela zdravé , kardiologické vyšetření je proto v tomto případě uklidněním pro rodiče . Šelest ale může znamenat i menší či větší srdeční vadu , poruchu chlopní či velkých cév - tyto případy je vhodné včas objevit . Chlopenní vadu nelze vyléčit pomocí léků . Podáváním určitých preparátů a změnou životního stylu však lze docílit zmírnění příznaků a oddálení komplikací . Významné chlopenní vady se řeší chirurgicky . Při výkonu je postižená chlopeň opravena ( chlopenní plastika ) nebo kompletně vyměněna ( chlopenní náhrada ) . Rodiče se kardiologického vyšetření nemusí bát , pokud je tam pošle dětský lékař , je zcela na místě .

Žádné komentáře:

Okomentovat