pondělí 14. března 2011

CELOŽIVOTNÍ DIETA

Většinu pekáren obcházejí obloukem , stejně jako regály v potravinářských obchodech .Nadýchané , moučkovým cukrem sypané sladké pečivo je pro ně jen věc na podívání .Ani výrobky z tmavého pečiva nejsou pro ně v běžných obchodech dosažitelné .
Mluvíme o lidech trpících alergií na lepek , tedy celikálií , jejichž celoživotním údělem je přísná bezlepková dieta . Jen díky ní nemají obtíže a svou nemoc zvládají .Naštěstí nabídka v obchodech se postupně i pro ně rozšiřuje , a tak už se nemusí cítit odstrkovaní .

INFORMACE V KOSTCE :
Celiakie je autoimunitní onemocnění , které vyvolává nesnášenlivost lepku nebo také gluteinu , což je souhrnné označení pro směs bílkovin obsažených v mnoha druzích obilí . Konzumace lepku vede u postižených osob k chronickému onemocnění sliznice tenkého střeva a ta pak hůře vstřebává živiny z potravy.
Jako první se o onemocnění , které připomíná celiakii zmiňuje slavný lékař Galén již ve 3. století našeho letopočtu .
Jako objevitele choroby však známe lékaře Samuela Gee , který v roce 1888 popsal příznaky neléčené celiakie.Její příčina ale ještě dlouhou dobu zůstávala neznámá .Souvislosti mezi chronickým střevním zánětem a dietou se podařilo skloubit až v polovině minulého století .
Samotný název tohoto onemocnění je odvozen od latinského slova coeliacus , jež znamená ,, břišní ,, .

ACH TA GENETIKA !
Celiakie jako onemocnění je geneticky podmíněné . Jenže neonemocní všichni s těmito dispozicemi . Odborníci ve svých odhadech u nás docházejí k číslu
asi 50 000 nemocných , ale jen asi 10% z nich má celiakii opravdu diagnostikovanou a léčí se .Stejně tak je i prokázané , že onemocní větší procento ženské populace než mužské .
Díky dědičnosti se může celiakie vyskytovat i u více členů rodiny nemocného , a tak by při stanovení diagnózy měli příbuzní podstoupit stejně jako on vyšetření protilátek .
Přesné příčiny vzniku nemoci neznáme a také neexistuje účinný způsob jak jí předejít . Onemocnění je při současném stavu vědy nevyléčitelné , a tak hlavním a jediným způsobem prevence a léčení komplikací je přísné dodržování bezlepkové diety , při které plně vymizí veškeré její příznaky .
Stejně tak se diskutuje i o vlivu doby zavádění lepku do stravy , jeho množství a také vlivu délky kojení na rozvoj celiakie . Obecně ale z nových poznatků můžeme vyvodit , že rozvoji imunitní poruchy novorozenců můžeme předejít dostatečně dlouhou dobou kojení .

JAK JI POZNÁME
Protože příznaky onemocnění celiakií jsou velmi rozdílné a ne vždy se týkají zažívacího ústrojí , není stanovení diagnóźy jednoduché . Obvykle se první příznaky , většinou jsou to dlouhotrvající průjmy , objevují po prvním podání lepku .
Dalšími příznaky bývají zácpa , zvracení , bolesti břicha , pálení žáhy , nafouklé bříško , hubnutí , ale také únava , bolesti hlavy , kostí a kloubů . U starších dětí pak opožděný nástup puberty , vypadávání vlasů i kožní vyrážka , protože celiakie se bohužel může projevit i v pozdějším věku .

STOPROCENTNÍ JISTOTA
Diagnostiku celiakie provádí lékař obvykle ve dvou krocích . Ten první je odběr z krve a zjištění endomysiálních a transglutaminových protilátek . Při pozitivním výsledku již existuje vysoká pravděpodobnost onemocnění , ale stoprocentní jistotu získá lékař až po provedení biopsie sliznice tenkého střeva . Protože však u dětí do dvou let mohou změny na sliznici střeva způsobit i jiné vlivy , jakými mohou být například alergie na bílkovinu kravského mléka , je nutné biopsii ještě opakovat v pozdějším věku .
Oba tyto testy se musí provádět v době , kdy je lepek pravidelnou součástí stravy . Pokud dodržuje pacient bezlepkovou dietu , dojde poměrně rychle , již během několika měsíců , k zahojení sliznice tenkého střeva a důležité protilátky se vracejí do obvyklých hodnot.

 NEBEZPEČNÝ LEPEK
Lepek neboli gluten je bílkovina obsažená na povrchu obilných zrn pšenice , žita , ovsa a ječmene . Kromě pečiva najdeme lepek ve všech potravinách , při jejichž výrobě se používá mouka z těchto zrn . Jeho základní vlastností je , že ve vodě bobtná a odpovídá tak za pružnost a tažnost těsta . V těle nemocného pak narušuje sliznice tenkého střeva a poškozená sliznice není schopna vstřebávat živiny z potravy .

ZÁKLADEM LÉČBY
je bezlepková strava . Její výrazné a srozumitelné značení , stejně jako důsledná kontrola nezávadnosti je pro nemocné velmi důležitá . Bezlepkové potraviny by neměly obsahovat více než 100 mg lepku na 1 kg potraviny . Při výrobě se musí dodržovat důsledná kontrola tak , aby suroviny nebyly lepkem nijak kontaminované . Existují přirozeně bezlepkové potraviny jakými jsou maso , ryby , zelenina , ovoce , mléko , brambory , kukuřice , cizrna , só´ja , rýže , pohanka , luštěniny , vejce , ořechy , amarant , ale i ty musí splňovat minimální hodnoty obsahu lepku . U nich je to maximálně 20 mg na jeden kilogram . I tak stále hrozí nebezpečí , že mohou být kontaminovány při dopravě , zpracování nebo skladování .
Od roku 2008 musí být všechny důležité alergeny včetně lepku označené na obalu výrobku . Protože je celý proces výroby , označování a kontroly velmi složitý , měli by celiatici neustále sledovat informace o výrobcích .

DŮLEŽITÉ STRÁNKY na internetu , které se určitě vyplatí :
www.wupp.cz (Výzkumný ústav potravinářský )
http://www.szpi.gov.cz/ (Státní zemědělská a potravinářská inspekce )
www.penam.cz/cs/bezlepkove-pecivo
http://www.bezlepkovadieta.cz/
http://www.celiak.cz/
http://www.klubceliakie.cz/
http://www.celiakie-potravinove-alergie.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat