středa 16. března 2011

EPILEPSIE

Epilepsie

Epilepsie je nejčastější vážné chronické onemocnění mozku , které se projevuje opakovaným výskytem epileptických záchvatů .
I když si většina z nás pod pojmem epilepsie představí jednu nemoc , ve skutečnosti existuje několik různých typů tohoto onemocnění , které se liší projevy , průběhem i způsobem léčby  . Společné jsou pro ně právě jen epileptické záchvaty .

U epilepsie jde vždy u projev onemocnění mozku , nikoliv o psychiatrickou diagnózu nebo mentální postižení , jak si lidé někdy myslí .
Může se objevit u kohokoliv z nás bez ohledu na věk , pohlaví , intelekt či sociální prostředí . Záchvaty , které epilepsie provází , mohou být od malých , trvajících jen několik vteřin ( okolí si jich ani nemusí všimnout ) , až po velké , končící křečemi a bezvědomím . Pacientům často způsobuje větší potíže odmítavý postoj okolí než samotná nemoc se svými záchvaty . Lidé trpící epilepsií vedou jinak normální život , mohou vykonávat běžná povolání , studují , mají zdravé děti a nemusí se vzdávat ani sportu a koníčků . Protože je však nemožné předvídat , kdy se záchvat onemocnění projeví , nemohou řídit motorová vozidla . Řidičské oprávnění mohou dostat jen v případě , že se u nich záchvat minimálně 5 let neobjevil , pak jsou považováni za zdravé jedince .

Žádné komentáře:

Okomentovat