úterý 15. března 2011

ALERGIE NA BÍLKOVINU KRAVSKÉHO MLÉKA

Jak poznat nesnášenlivost kravského mléka a jak si s ní poradit ?
Dítě a mléko patří dohromady . Co když ale tomu našemu nedělá dobře ? Jak alergii na mléčnou  bílkovinu poznáme , jak ji odlišíme od běžných zažívacích potíží , nadýmání a průjmu ? A může mít i jiné projevy ? Znamená taková diagnóza , že se dítě musí vyhýbat opravdu všem výrobkům z kravského mléka , nebo může jíst aspoň něco ? A bývá taková alergie doživotní , nebo může s věkem vymyzet ?

ALERGIE NA BÍLKOVINU KRAVSKÉHO MLÉKA
( BMK ) se vyskytuje podle údajů z odborné literatury u 1-3% dětí . Její projevy mohou být velmi různorodé a objevují se již u malých kojenců . Může se vyskytovat i u plně kojených dětí , však méně často ( přibližně 0,5% ) , než u dětí na umělém mléce . Je častější u dětí s rodinnou zátěží alergie ( výskyt alergického onemocnění , atopického ekzému nebo astmatu u sourozenců nebo rodičů ) . Čím dříve začnete umělé mléko podávat , tím je riziko alergie větší . Pokud to lze , doporučujeme plně kojit 6 měsíců , pak začít s nemléčnými příkrmy a mléčné výrobky podávat postupně až od 9 - 12 měsíce . U komerčně vyráběných jídel pro kojence je dobré si pořádně přečíst na obalu složení .

PROJEVY ALERGIE NA BÍLKOVINU KRAVSKÉHO MLÉKA
jsou různé . Může to být náhlá akutní alergická reakce s otoky , vyrážkou , dušností a zvracením .Tento akutní stav se objeví většinou velice rychle po podání mléka ( už po několika minutách ) a je poměrně vzácný . Častější jsou pozvolnější příznaky , které se objeví řádově v dnech až týdnech po zavedení kravského mléka do stravy dítěte .Mohou se objevit průjmovité stolice s hlenem či příměsí krve , výrazné kojenecké koliky ( ty lze od ,, klasické ,, koliky někdy velmi těžko odlišit ) a časté zvracení .Tyto projevy v zažívacím traktu jsou nejčastější.
Druhou nejčastější skupinou jsou projevy kožní - ekzém či vyrážka nejasného původu . Dítě je přitom neklidné , špatně spí , hodně pláče . Alergie na BKM se ale může projevit i formou častých infekcí dýchacích cest , chudokrevností a celkovým neprospíváním  - i za těmito nespecifickými příznaky se může skrývat a pediatr by na to měl pomýšlet .

DIAGNÓZA
 se stanovuje komplexně . Na základě anamnézy a příznaků  vysloví pediatr  podezření a kravské mléko se ze stravy vyloučí . Bohužel neexistuje jednoznačný specifický kožní či krevní test na tuto alergii , je nutno to zkrátka ,, vyzkoušet ,, .
U kojeného dítěte , maminka vynechá mléčné výrobky , nekojené děti na umělé výživě dostanou mléko s naštěpenou bílkovinou kravského mléka , která již nealergizuje ( např. Nutrilon allergy care ).
Mléka s příponou HA se dávají jako prevence u dětí , které mají rodinnou zátěž alergií , snižují riziko , ale samotnou alergii neléčí . Sojové , kozí či ovčí mléko se nedoporučuje . Po přibližně jednom měsíci podávání speciálního mléka se provede tzv. expoziční test - opět se přejde na běžné mléko , případně maminka začne jíst opět mléčné výrobky . U těžších případů s výraznými projevy se expoziční test provádí v nemocnici za jasně stanovených pravidel . U větší části dětí se však již po nasazení běžného mléka alergické projevy neopakují , nešlo tedy o alergii . V případě , že dojde ke zhoršení , je ale nutné pokračovat v podávání speciálního mléka po dobu dalších 6 - 12 měsíců , tedy až do doby , kdy se postupně začnou podávat již upravené zakysané mléčné výrobky nebo sýry . Ty většinou již děti tolerují dobře .
Alergie na bílkovinu kravského mléka se plně projevuje hlavně v prvních dvou letech života , poté její projevy postupně mizí a děti začínají některé mléčné výrobky tolerovat . Mléko většinou dále odmítají . U mnoha z nich se ale může časem projevit i alergie na jiné potraviny , případně pylová alergie . atopický ekzém nebo astma .

Míša nebyl kojen , byl jen sondičkován přes nosánek do žaludku . Pak jsme ho krmili speciálním mlékem pro nedonošené děti a pak jsme zkusili přejít na Nutrilon . Míša hodně ublinkával , proto jsme museli přejít na Nutrilon AR - to bylo pro ublinkající děti . V zhruba 8. měsících řekl jednoho krásného dne dost ! a ze dne na den jsme najeli na lipánky . Ty ho držej do tedˇ !
Mléko stále nepije , ani kakao , šlehačku nedá do pusy.Bramborovou kaši nepozře , asi tam cítí to mléko ! Mléko mu nechybí , pije jen ovocný čaj !

1 komentář:

  1. Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým největším internetovým knihkupectvím Megaknihy.cz. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu. Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá

    OdpovědětVymazat