úterý 14. června 2011

ZÁNĚT STŘEDNÍHO UCHA

Neutišitelný pláč a dětská ručička položená na oušku . ,, Maminko , to bolííí,, !  Kdo má malé děti , tuto situaci určitě zná . Někdo má štěstí , že jeho dítě na záněty středního ucha netrpí , někteří kojenci a batolata však končí v ordinaci ušního lékaře i několikrát do roka . Proč tomu tak je ? Můžeme vůbec zánětu středního ucha předcházet ?


K zánětu středního ucha dochází většinou při vleklé rýmě nebo virovém onemocnění dýchacích cest . Infekce se dostane z nosu a nosohltanu sluchovou ( Eustachovou ) trubicí do středního ucha a způsobí jeho zánět . V malém prostoru středouší se pak hromadí hnis , který nemá kam odtékat , a proto začne postupně tlačit na bubínek . Ten se tlakem napíná , což způsobuje velké bolesti . Úleva nastane až ve chvíli , kdy lékař bubínek propíchne a hnis odteče .


PŘÍZNAKY -
Jak poznáte , že máte co do činění se zánětem středního ucha ? Příznaky jsou velmi jasné . Děti jsou plačtivé , nespokojené , často nemají chuť k jídlu . Neustále si na ucho sahají nebo si lehají . Bolest je největší v noci , je tedy typické , že děti nespí , pláčou a jsou neklidné . Bolest se stupňuje také při polykání , kašli nebo pláči . Okolí ucha je citlivé a může být oteklé . Nemoc je provázená teplotou , někdy průjmem , či zvracením . Pakliže máte na zánět středního ucha podezření , neváhejte se  vypravit k lékaři . Když totiž lékař bubínek propíchne , dítěti se uleví , horečka brzy ustoupí a dítě se zklidní . Pokud budete návštěvu lékaře oddalovat , pak může bubínek sám prasknout . Časem se sice zahojí , ale jizvička po prasknutí se hojí hůře než po čistém propíchnutí lékaře . Opakované prasknutí bubínku může vést k porušení sluchu .

LÉČBA -
Včasnou návštěvou lékaře můžete propíchnutí bubínku předejít . Pakliže jde totiž o počínající fázi zánětu , pak stačí , když vám lékař předepíše kapky , které do nosu a uší budete kapat a k akutní fázi zánětu nemusí dojít . Kapky léčí zanícenou sliznici nosu a v uchu působí proti bolesti . Důležité je podávat současně i lék snižující teplotu , a to nejlépe takový , který působí i protizánětlivě . Lékař vám současně naordinuje klidový režim a kontrolu . Pokud potíže ustoupí , většinou máte vyhráno . Někdy se ale ani po aplikaci kapiček dítěti neuleví a zánět přejde do akutní fáze . Pak je opravdu nutné propíchnutí bubínku a léčba antibiotiky . Důležité je po celou dobu obtíží odsávat dětem pravidelně hlen , nebo je nechat často smrkat , pokud už to umí .
Tím se zlepšuje průchodnost sluchové trubice a vzdušnost středouší . V  noci se doporučuje zvýšená poloha . Podstatné je také využívání celé dávky antibiotik , které vám lékař předepsal . Nedobrání léku může být příčinou toho , že zánět přejde v chronický stav , který posléze může způsobit poruchu sluchu . Po doužívání antibiotik je nutná opět kontrola u ušního lékaře , který zkontroluje stav středouší a sluch pacienta .

PREVENCE -
Pakliže děti trpí na záněty středního ucha opakovaně , je to nejenom pro ně nepříjemná situace , ale především jim hrozí již zmiňovaná porucha sluchu . Co tedy můžeme udělat , abychom opakovaným zánětům předešli ? Lékaři většinou doporučují nechat dítěti odstranit nosní mandle , které na rozdíl od krčních mandlí nemají v našem těle žádné uplatnění . Jejich zvětšení může vyvolávat opakované rýmy , záněty středního ucha nebo dokonce působit dítěti potíže s dýcháním . Pokud tedy odborník usoudí , že jsou mandle zvětšené a že jejich odstranění dítěti prospěje , pak není důvod váhat . Nosní mandle sice  většinou mezi 7. a 15. rokem samy zanikají , ale pokud jsou obtíže dítěte velké , pak je lepší nečekat a zákrok raději podstoupit dřív , než komplikace zánětů způsobí poruchu sluchu . Pokud se i tak bojíte , zkuste se zeptat maminek , které se svým dítětem už zákrok podstoupily . Určitě vás uklidní . Děti si ještě ten den po zákroku spokojeně hrají a hlavně , doktor jim naordinuje léčbu zmrzlinou , a to jistě každé dítko ocení . Zmrzlina okolí zákroku zchladí , což je žádoucí , a tak může nějaký čas zmrzlinu nejen obědvat , ale i večeřet !


ODSTRANĚNÍ MANDLÍ -
Odstranění nosních mandlí je krátký zákrok , který ve většině případů probíhá bez jakýchkoliv komplikací . Provádí se v celkové anestezii a trvá jen malou chvilku .  Rodiče s dítětem přijdou ráno do nemocnice a ve většině případů jdou ještě ten samý den domů . Mandle se odstraňují buď klasickou chirurgickou metodou ( vyříznou se ) , nebo se nově nabízí jejich odstranění laserem . Uvádí se , že laser lépe dokáže zastavit krvácení , takže hrozí menší riziko krvácivých komplikací . Pokud se tedy společně se svým ušním lékařem rozhodnete , že dítěti necháte nosní mandli odstranit , určitě se informujte , jaký typ zákroku vybraná nemocnice nabízí , případně oslovte nemocnic více a ptejte se na způsob zákroku , délku hospitalizace a možnost přítomnosti rodičů v nemocnici . Přítomnost rodiče by už dnes měla být samozřejmostí , ale některé nemocnice se jí stále brání . Pakliže nemocnice , kterou máte spádově nejblíže , společnou hospitalizaci nenabízí , pak si raději dojeďte dál nebo se poohlédněte po soukromé nemocnici . Ta většinou nabízí přítomnost rodiče až do okamžiku začátku působení anestezie a posléze hned po probuzení z anestezie .

OČKOVÁNÍ -
Další možností prevence je očkování proti bakterii Streptococcus penumoniae , která je nejčastějším původcem opakovaných středoušních zánětů . Jestliže vaše dítě na opakované záněty trpí , pak tuto možnost zvažte a informujte se na ni u svého pediatra . Jde o očkovací látku Prevenar , na jejíž aplikaci v některých případech připlácí i zdravotní pojišťovny .

* Zánět středního ucha je onemocnění , které dokáže pěkně potrápit , ale správným přístupem se dá zvládnout . Přejeme vám klidné noci bez bolení oušek a pevné zdraví !

Článek vyšel v časopise Baby Book  6/2011

Žádné komentáře:

Okomentovat