pondělí 13. června 2011

PUPEČNÍKOVÁ KREV LÉČÍ DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNU

Dětská mozková obrna ( DMO ) vzniká následkem poškození nezralé mozkové tkáně , ke kterému dochází buď  během těhotenství , porodu anebo v bezprostředním období po narození . Nejde o chorobu jako takovou , ale o souhrn více příznaků . Týkají se poruch pohyblivosti , sluchu , zraku , řeči , paměti , učení , koordinace a rovnováhy . Onemocnění může způsobit komplikovaný porod , silná žloutenka , celkové adaptační těžkosti po narození , přičemž touto chorobou trpí 2 z 1000 dětí . Současná léčba se zaměřuje na zmírnění příznaků , ale dosud nedokáže dosáhnout zlepšení zdravotního stavu .


Na známé klinice Duke University Medical Center ( USA )  realizují studii , v rámci které intravenózně podávají vlastní pupečníkovou krev 150 dětem s DMO .Lékaři potvrdili , že krvetvorné kmenové buňky mají potenciál redukovat svalovou ztuhlost , zlepšují pohyblivost jako i řečové schopnosti dětí .

,, Z předcházejících zkušeností s dětmi s onemocněním mozku víme , že po podání infuze putují krvetvorné kmenové buňky do mozku a pomáhají při opravě poškozených oblastí ,  ,,
hovoří doktorka Joanne Kurtzbergová , ředitelka programu pediatrických transplantací krve a kostní dřeně na Duke University .
 ,, Věříme , že podobný úspěch zaznamenáme i u dětí s mozkovou obrnou . Zatím ještě nevíme , jaké množství buněk budeme aplikovat , či je krevní cesta tou nejvhodnější alternativou , ani v jakém věku je tato terapie nejúčinější .  ,,
Faktem však zůstává ,že pupečníková krev dokáže navodit léčivé procesy v mozkové tkáni . Svědčí o tom případ dvouletého amerického chlapce s DMO , jehož postižení mu bránilo normálně komunikovat a chodit . Po aplikování transfúze vlastní pupečníkové krve se jeho zdravotní stav natolik zlepšil , že některé symptomy úplně ustoupily a neustále dělá nové a nové pokroky .
Odborníci z Dukeova centra , kteří se pro tento druh léčby rozhodli , věří ,že v sedmi letech už nebude projevovat žádné známky dětské mozkové obrny .





* CO JE VLASTNĚ PUPEČNÍKOVÁ KREV
                      A KDY JI LZE ODEBRAT ?

Jedná se o krev novorozence , která zůstala po přerušení pupečníku v placentě a v pupeční šňůře .
Po porodu zůstává část této krve právě v cévách těchto tkání , a proto se jí říká pupečníková krev . Obvykle se po porodu spolu s placentou likviduje . Její výjimečnost spočívá zejména v tom ,že obsahuje i takové kmenové buňky , které se již během života nikdy netvoří . Její odběr je možný jen při porodu dítěte , a proto již dnes doporučují odborníci nastávajícím rodičům , aby nechali svému dítěti pupečníkovou krev rozhodně odebrat . Již dnes umí pupečníková krev léčit přibližně 70 závažných onemocnění a rozšiřuje se i její terapeutický potenciál v biologické léčbě nově vzniklého klinického oboru regenerativní medicíny .

             * KAM SE OBRÁTIT ?
Cord Blood Center je první nestátní tkáňové zařízení fungující plně podle platné legislativy ČR . Díky povolení činnosti od Státního ústavu pro kontrolu léčiv , poskytuje maximální garanci kvality připravovaných transplantátů z pupečníkové krve . Zpracovatelské laboratoře a sklady jednotek zamrazené krve jsou v nových prostorách nedaleko hlavního města Prahy .

 * Nově poskytuje  Cord Blood Center  pro české rodiče odběr pupečníkové krve za zcela mimořádných finančních podmínek : 830 ,-Kč měsíčně po dobu jednoho roku . Uskladnění vlastních kmenových buněk je tak dostupnější pro všechny , kteří o zabezpečení svého dítěte uvažují .

* Bližší informace najdete na http://www.cordbloodcenter.cz/
   nebo 800 900 138

Článek vyšel v časopisu Baby Book 6 / 2011

Žádné komentáře:

Okomentovat